Deze maand in Voka: Santens Groep

Gepost op 16.09.2019 onder Santens

Lees hier het artikel in VOKA magazine

 

 title=

https://issuu.com/vokavzw/docs/2019-09-ov-ondernemers/54 

 

Santens Groep opent nieuw distributiecentrum in Merelbeke
'Van garagebox tot nationale speler'

Opening van een nieuw groot distributiecentrum in Merelbeke, een nieuwe winkel in Herentals die dit najaar zijn deuren opent, een vernieuwde webshop die transparantie en service hoog in het vaandel draagt, een personeelsbestand dat meer dan verdubbeld is ten opzichte van acht jaar geleden… Het gaat snel en hard voor de Santens Groep, specialist in metaalwaren en bouwbeslag. 

 

Wie de E40 in Merelbeke passeert, kan er haast niet naast kijken. Grijs met een mooie scherpe hoek naar voor en een groen dak. Qua ligging kan een distributiecentrum voor groothandel in metaalwaren en bouwbeslag niet beter liggen. “Een vlotte verbinding is natuurlijk een belangrijke succesfactor”, leggen zaakvoerders Günter en Gaëtane Santens uit. “Niet alleen om onze klanten snel en efficiënt te bevoorraden met de juiste materialen, maar ook om onze leveranciers op een vlotte en toegankelijke manier hun goederen te laten leveren. Met dit moderne gebouw voldoen we aan deze voorwaarden.” Het nieuwe logistieke centrum zal ook de bevoorrading voorzien van vier winkelvestigingen in Gent, Brugge, Sint-Niklaas en binnenkort ook in Herentals.

SANTENS-DNA
We schrijven 1935 wanneer Lucien Santens vanuit zijn garagebox een ijzerwarenwinkel begint voor kleine zelfstandigen in de buurt. Alles lag netjes gestapeld op enkele vierkante meter en klanten kregen gedetailleerde informatie over de producten die nog voorzien werden met zelfgemaakte prijskaartjes door Lucien. Die productkennis zit nog steeds in het DNA van de Santens Groep. De garage bleek al snel te klein, daarom werd de aanpalende boomgaard opgekocht en kwam er in 1958 een winkel in de plaats. Onder leiding van zoon Chris Santens en zijn echtgenote werden de winkel en het magazijn in 1978 en in 1988 uitgebreid tot 200m².

Günter en Gaëtane Santens, de nieuwe generatie, stappen mee in de zaak in 1995 en een paar jaar later wordt geheel Oost-Vlaanderen bediend. Tijd om uit te breiden. Na de overname van De Jaegher en Dhondt in Brugge en Vertommen in Sint-Niklaas werd Santens een grote speler in Vlaanderen.
De bouw van een nieuw logistiek centrum van 10.000 m² in Merelbeke is ongetwijfeld een belangrijke stap in de geschiedenis van Santens Metaalwaren. De huidige winkels in Brugge, Gent en Sint-Niklaas (én binnenkort ook Herentals) blijven in de eerste plaats voorraadhoudende vestigingen voor de klanten, met een breed assortiment, ruime openingsuren en de juiste service en technische kennis.

GEZOCHT: TALENT
Wie hoog wil mikken, moet zich focussen op niches. “Vooral onze kennis over raam- en deurbeslag wordt op prijs gesteld door onze klanten”, vertelt Günter Santens. “Een fout in het materiaal kan catastrofale gevolgen hebben. Je wil niet die schrijnwerker zijn die hele ramen opnieuw moet uitbreken en meer verlies dan winst boekt. Daarom dat onze klanten vaak naar ons toekomen en onze mensen hen informeren over het product en hen de laatste nieuwtjes meegeven.”
Zo ontstond ook Santens Automatics. Deze gespecialiseerde afdeling in automatisaties, elektronisch bouwbeslag en toegangscontrolesystemen werd opgericht in 2005 en groeide gestaag doorheen de jaren.

Meer dan 130 medewerkers verplaatsen zich vandaag dagelijks naar Merelbeke. “25 jaar geleden spraken we over een team van vijftien personen”, vertelt medezaakvoerder Gaëtane Santens, tevens verantwoordelijk voor het HR-beleid van de hele groep. “Op acht jaar tijd is het aantal medewerkers verdubbeld. We trachten onze medewerkers het Santens-DNA en de nodige vakkennis mee te geven. De opdracht om de juiste technische geschoolde medewerkers te vinden is dus niet altijd gemakkelijk. Een aantal vacatures raakt moeilijk ingevuld ondanks de zeer diverse kanalen waarlangs onze selectie en rekrutering loopt. De instroom van kandidaten is in enkel geval schaarser dan een aantal jaar geleden, maar we hebben er vertrouwen in dat we ook voor die functies de juiste medewerkers zullen vinden”, aldus Gaëtane Santens. “Door interne- en externe opleidingen te organiseren, willen wij onze medewerkers ook constant bijscholen op alle vlakken.”


DIGITAAL INNOVEREN
De expansie die de Santens Groep nu meemaakt, ziet men niet alleen aan de gebouwen en de producten, maar ook achter de schermen beweegt heel wat. Günter Santens: “Sinds kort zijn we overgeschakeld op een nieuw centraal ERP-systeem om efficiënter en transparanter te werken. Informatie delen over een bepaald product, bestelling en facturen, zal veel vlotter verlopen. Dit zal voornamelijk tot uiting komen in onze nieuwe webshop waar onze klanten veel gemakkelijker zullen kunnen bestellen, hun orders opvolgen en chatten met een specialist (deze is vanaf september online, red.). We surfen mee met de digitale transformatie en zullen in de nabije toekomst nog meer nieuwigheden introduceren waarbij onze klanten en medewerkers centraal staan.