Bescherm jezelf met het juiste stofmasker

Auteur: Santens
Datum: donderdag 27 april 2023
PBM

Het belang van stofmaskers

Stofmaskers zijn belangrijk om de ademhaling te beschermen tegen stof en andere kleine deeltjes die kunnen leiden tot ademhalingsproblemen en gezondheidsproblemen op lange termijn. Mensen die werken in omgevingen waar stof en dampen aanwezig zijn, zoals in de bouw of de mijnbouw, moeten stofmaskers dragen om hun gezondheid te beschermen.

Het dragen van een stofmasker kan ook helpen om allergische reacties te voorkomen. Sommige mensen zijn gevoelig voor stof en andere deeltjes in de lucht en kunnen allergische reacties of ademhalingsproblemen ontwikkelen als ze deze deeltjes inademen.

Filters voor stof en dampen

Stofmaskers zijn verkrijgbaar met verschillende soorten filters die zijn ontworpen om verschillende soorten stof en dampen te filteren. Ze hebben verschillende functies, zo zijn er voor stof, dampen en beiden.

Filters voor stof zijn ontworpen om stof en andere kleine deeltjes tegen te houden die in de lucht zweven. Deze stofmaskers zijn vaak gemaakt van materiaal zoals katoen of papier en zijn verkrijgbaar in verschillende klassen, afhankelijk van hun efficiëntie.

Dampfilters zijn ontworpen om dampen en gassen af te schermen die in de lucht zweven. Deze variant wordt vaak gemaakt van actieve koolstof en zijn verkrijgbaar in verschillende klassen, afhankelijk van hun efficiëntie.

Stofmaskers die je beschermen tegen beiden, worden soms gecombineerde filters genoemd. Deze zijn ook verkrijgbaar in verschillende klassen, afhankelijk van hun efficiëntie.

 Wegwerpmaskers
 Gelaatsmaskers & filters
 Corona of chirurgische maskers

Wegwerpmaskers versus vaste maskers met verwisselbare filters

Wegwerpmaskers zijn ontworpen voor eenmalig gebruik en moeten na elk gebruik worden weggegooid. Deze maskers zijn vaak gemaakt van papier of ander licht materiaal en zijn relatief goedkoop.

Vaste maskers met verwisselbare filters zijn gemaakt om herhaaldelijk te worden gebruikt. Deze maskers hebben een stevige behuizing en hebben een of meerdere verwisselbare filters die kunnen worden vervangen wanneer ze verzadigd zijn. Ze zijn meestal duurder dan wegwerpmaskers, maar kunnen op lange termijn goedkoper zijn omdat de filters kunnen worden vervangen.

FFP1, FFP2 en FFP3

...

FFP-maskers beschermen tegen stof, rook en aerosolen en zijn beschikbaar in FFP1, FFP2 en FFP3 beschermingsniveaus, gestandaardiseerd volgens EN 149:2001+A1:2009 in de hele EU.

BeschermingsniveauBeschermt tegenGeschikt voor gebruik bij werken met
P1/FFP1Onschadelijke fijnstof en op water en olie gebaseerde nevel, aërosolen.Onschadelijke stofdeeltjes, nevel en rook
P2/FFP2Schadelijk fijnstof, rook, en op olie en water gebaseerde aërosolen.Zacht hout, glasvezels, metaal en plastiek (behalve PVC) en olienevel.
P3/FFP3Schadelijke en kankerverwekkende stof, rook en op water en olie gebaseerde aërosolen.Zware metalen, hardhout, radioactieve en biochemische substanties alsmede olieneven en het lassen van roestvaststaal.
P3*Hoog toxisch stof, rook en nevel die opgenomen kunnen worden in het bloed.deeltjes van kankerverwekkende stoffen, deeltjes van radioactieve stoffen, bacteriën, virussen, enzymen en sporen. Stofklasse 2c grenswaarde ≤ 0,1 mg/m3.

Gasfilterpatronen

...

Gasfilterpatronen hebben een code van letters en cijfers, zoals 'A2B2E1'. De letters duiden het filtertype aan, terwijl de cijfers de filterklasse aangeven. De filterklasse geeft informatie over het absorptievermogen van de filters en hogere beschermingsklassen zijn geschikt voor hogere gasconcentraties. Een filterpatroon kan uit meerdere filtertypes bestaan met hetzelfde of verschillende beschermingsniveaus. Bijvoorbeeld, de filter 'A2B2E1' beschermt tegen organische, anorganische en zure gassen.

BeschermingsniveauBeschermt tegenKleurcode
AOrganische gassen en dampen.Bruin.
BAnorganische gassen en dampen zoals chloor, waterstofsulfide en waterstofcyanide (blauwzuur); echter niet tegen koolmonoxide.Groen.
EZure gassen zoals zwaveldioxide, waterstofchloride en andere zure gassen.Geel.
KAmmoniak en organische ammoniakderivaten.Groen.
AXOrganische verbindingen met een laag kookpunt.Bruin.
HG-P3Kwik.Rood/wit.
COKoolmonoxide.Zwart.
NO-P3Nitreuze gassen en dampen.Blauw/wit.
Reactor P3Radioactieve iodines.Oranje.
Reacties :(0)
Er zijn nog geen reacties
Laden
Laden