Een gids voor cirkelzaagbladen

Auteur: Santens
Datum: donderdag 3 augustus 2023

Of het nu gaat om zagen langs de nerf of haaks afkorten, een cirkelzaagblad kan het verschil maken voor een gladde en nauwkeurige zaagsnede. Met de overvloed aan opties die beschikbaar zijn, kan het echter overweldigend zijn om het juiste blad te kiezen voor de klus die je wilt klaren. Hieronder bespreken we de verschillende soorten cirkelzaagbladen en hun toepassingen.

Er bestaan verschillende soorten cirkelzaagbladen, elk ontworpen voor specifieke toepassingen. Hier volgen enkele van de meest gangbare varianten:

  1. Afkortzaagbladen: deze bladen worden gebruikt voor het doorsnijden van metaal, tegels en metselwerk. Ze hebben een diamanten of schurende rand die door harde materialen kan snijden.
  2. Schulpzaagbladen: deze bladen zijn bedoeld om langs de houtnerf te zagen, ook wel langszagen genoemd. Ze hebben minder tanden en grotere tussenruimtes, waardoor het materiaal snel wordt verwijderd. Ze zijn perfect voor het zagen van lange planken.
  3. Combinatiezaagbladen: deze bladen zijn ontworpen voor zowel scheuren als afkorten. Ze hebben een combinatie van tanden, waarbij de ene tand een platte bovenkant heeft en de andere tand een afwisselende topschuine kant (ATB). De tanden met een platte bovenkant worden gebruikt voor het scheuren van materiaal, terwijl de ATB-tanden worden gebruikt voor het afkorten van het materiaal.

Door het juiste type cirkelzaagblad te kiezen voor jouw specifieke klus, kun je zorgen voor optimale prestaties en een efficiënte zaagsnede.

Welk type gebruiken?

De keuze van het juiste cirkelzaagblad hangt af van verschillende factoren. Een belangrijke regel is dat een groter aantal tanden op het blad zorgt voor een scherpere en nauwkeurigere zaagsnede, maar het zagen kan ook langer duren. Om te bepalen welk cirkelzaagblad het beste is, moet je rekening houden met deze factoren.

Aantal tanden

Daarnaast is de keuze van het aantal tanden afhankelijk van het gewenste type afwerking. Als je een mooie en scherpe afwerking zonder splinters wilt, kies je voor een zaagblad met meer dan 34 tanden. Wil je daarentegen een snelle, grove afwerking, dan kun je opteren voor een zaagblad met 24 tanden.

 Conisch gezet blad
Conisch gezet blad, schuin geslepen: voor precieze en zuivere snede.
 Gegolfde vertanding
Gegolfde vertanding: voor fijne zuivere snede.
 Schuine vertanding
Schuine vertanding: ruwe zaagsnede.
 Wisseltand
Wisseltand, schuin geslepen: voor snelle, ruwe zaagsnede.

Soorten tanden

Wisseltand: Een wisseltand, ook wel bekend als een omgekeerde tand, is een type tand dat afwisselend een positieve en negatieve hoek heeft. Het positieve gedeelte van de tand zorgt voor een agressieve zaagsnede en snelle materiaalverwijdering, terwijl het negatieve gedeelte helpt bij het afvoeren van spanen en het verminderen van wrijving. Een zaagblad met wisseltanden is ideaal voor het zagen van zacht hout en constructiematerialen.

Trapezium-vlaktand: Een trapezium-vlaktand, ook wel bekend als een afgevlakte tand, heeft een vlakke bovenkant met schuine zijden die uitlopen in een punt. Dit type tand biedt een combinatie van agressieve snijsnelheid en relatief gladde zaagsneden. Trapezium-vlaktanden zijn geschikt voor het zagen van verschillende houtsoorten, zowel zacht als hard, en kunnen ook gebruikt worden voor het zagen van plastic en non-ferrometalen.

Vlaktand: Een vlaktand is een eenvoudige, rechthoekige tand zonder schuine zijden. Dit type tand is vaak te vinden op zaagbladen voor algemeen gebruik. Vlaktanden bieden een goede balans tussen snijsnelheid en afwerking en zijn geschikt voor een breed scala aan materialen, waaronder hout, kunststof en metaal. Ze zijn vooral handig bij het zagen van dwarsdoorsneden en bij het maken van versteksneden.

Daktand-holtand: Een daktand-holtand is een tand met een gekarteld ontwerp waarbij de bovenkant van de tand een dakschuinte heeft en het onderste deel een holte vormt. Dit type tand is ontworpen om effectief door hardhout en fineer te zagen, terwijl het splintering minimaliseert en een gladde zaagsnede produceert. Daktand-holtanden worden vaak gebruikt bij precisiewerk waarbij een hoge mate van afwerking vereist is, zoals bij het maken van meubels of bij het zagen van gelamineerde materialen.

Soorten materiaal

Hout: om splintering te voorkomen, kun je een zaagblad met wisseltanden gebruiken. Wisseltanden betekent dat de tanden afwisselend aan de linkerkant en de rechterkant scherp zijn, bijvoorbeeld eerst links, dan rechts, enzovoort. Voor hout geldt ook dat een groter aantal tanden zorgt voor een mooier resultaat.

MDF: voor het beste resultaat bij MDF gebruik je een zaagblad met veel fijne tanden. Hiermee creëer je een strak resultaat zonder het materiaal veel te beschadigen. Let op: er kan veel stof vrijkomen tijdens het zagen.

OSB: ook voor OSB-platen is het beste resultaat te behalen met een zaagblad met veel fijne tanden. Houd er echter rekening mee dat vanwege de combinatie van houtschilfers en bindmiddel het zagen soms wat ruwer kan zijn, dus wees voorzichtig.

Trespa en aluminium: voor deze materialen kun je een vergelijkbaar zaagblad gebruiken. Dit type zaagblad combineert een vlaktand met een trapeziumtand. Beide tandsoorten hebben een andere functie. De trapeziumtand snijdt het materiaal voor en de vlaktand verwijdert de resterende delen in de hoeken. Dit zorgt voor een mooi glad resultaat. Dit type vertanding is ook zeer geschikt voor laminaat. Laminaat heeft namelijk een harde toplaag en een zachtere onderlaag. Deze specifieke vertanding, in combinatie met een groot aantal tanden, zorgt voor een strak resultaat.

Metaal: voor metaal is het aan te raden om een HSS-zaagblad te gebruiken. Bij dik metaal kun je kiezen voor grovere tanden, terwijl bij dunner metaal fijnere tanden geschikter zijn.

Bij het kiezen van het juiste cirkelzaagblad is het belangrijk om rekening te houden met het type materiaal dat je wilt zagen. Zorg ervoor dat je de juiste zaagbladmaat selecteert die compatibel is met jouw cirkelzaag en houd altijd rekening met de veiligheidsvoorschriften bij het gebruik van cirkelzaagbladen. Met de juiste keuze van cirkelzaagblad kun je nauwkeurige zaagsneden maken en efficiënt werken aan diverse projecten. Wij helpen je graag verder met uw keuze op onze webshop.

Reacties :(0)
Er zijn nog geen reacties
Laden
Laden