Voorkom gehoorschade met deze tips

Auteur: Santens
Datum: donderdag 27 april 2023

Wanneer gehoorbescherming dragen?

Er is geen draagplicht als het geluidsniveau onder 80 dB ligt. Als het geluidsniveau tussen de 80 en 85 dB ligt moet men gehoorbescherming ter beschikking hebben, maar is het niet verplicht. Van zodra het geluidsniveau 85 dB overstijgt is het dragen van gehoorbescherming verplicht. Daarom is het belangrijk om te weten wat het geluidsniveau is van het elektrische toestel dat je wilt kopen en welke maatregelen je moet nemen om je gehoor te beschermen. Bij alle elektrische toestellen staan de geproduceerde decibels vermeld in de technische fiches op de productdetailpagina’s.

Soorten

Er zijn twee soorten gehoorbescherming. Enerzijds heeft men de oordoppen en anderzijds bestaan er gehoorkappen. Welke het beste bij jou past, is afhankelijk van de situatie en je voorkeur. Alle gehoorbescherming moet voldoen aan een aantal normen (ISO en EN).

...

Oordopjes: deze zijn handig te gebruiken als je in vochtige of warme ruimtes moet werken, dit is hygiënischer.

Voordelen:

  • Onderhoudsvrij.
  • Comfortabel zonder druk op je oren.
  • Goede demping.
  • Keuze tussen wegwerp en herbruikbare.
...

Gehoorkappen of beugels: De hoofdtelefoons worden het meeste gebruikt als je vaak je bescherming moet afzetten, doordat het geluid niet constant is. Er bestaan verschillende soorten gehoorkappen. Passieve oorkappen dempen het geluid door het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Ze werken goed bij hoge impulsgeluiden (bv. alarmen). Actieve oorkappen hebben een ingebouwd elektronisch systeem dat een laag geluid detecteert via een microfoontje en geeft dit daarna versterkt door aan een luidspreker in de oorkappen. Dit proces gebeurt ook andersom. Het helpt bij het regelen van het geluid. Een hoofdtelefoon met externe audio input die werkt met Bluetooth om terwijl naar muziek te luisteren en toch beschermt te zijn tegen geluid is een ideale combinatie. Ook kan deze externe frequenties opvangen waardoor je kan communiceren met anderen.

Voordelen:

  • Herbruikbaar.
  • Makkelijk op te zetten.
  • Snel.
  • Past iedereen.
  • Communiceren blijft mogelijk.

SNR-waarden en HML-waarden

Dit zijn twee aanduidingen die van belang zijn bij het kiezen van de juiste gehoorbescherming.

SNR-waarden (Single Number Rating) zeggen iets meer over de dempende werking van je bescherming. Uit alle frequenties wordt berekend wat de gemiddelde dempingswaarde is. Zo zullen oordopjes of oorkappen met een SNR-waarde van 35, het geluidsniveau waaraan de drager wordt blootgesteld, terugbrengen van 100 naar 65 dB.

HML-waarden (High-Medium-Low) zijn nauwkeuriger dan SNR-waarden. Zij beschrijven het beschermende effect in 3 verschillende bereiken van frequenties: hoog, gemiddeld en laag. Dit is een zeer eenvoudige weergave om uit te kiezen welke voor jou het beste passen.

Mensen gaan er vaak vanuit dat als ze aan het werk zijn het geen kwaad kan dat ze heel even zonder hun gehoorbescherming verder doen. Dit klopt echter niet. Je moet deze bescherming 100% correct dragen om geen schade op te lopen. Als men 5 minuten geen bescherming opzet, dan wordt het effect al met 5% verminder. Eens dit percentage op 90% komt, dan bieden uw oordopjes of gehoorkap geen bescherming meer. Er is maar één oplossing tegen het voorkomen van gehoorschade: maak correct gebruik van uw gehoorbescherming! Maar geen zorgen, Santens heeft wat u nodig hebt. Ontdek ons gamma aan gehoorbescherming.

Reacties :(0)
Er zijn nog geen reacties
Laden
Laden